Windows Copilot’u denedik: Neleri ne kadar doğru yapabiliyor?

Microsoft, son Windows 11 güncellemesi ile birlikte devrimsel Windows Copilot asistanını işletim sistemine entegre etti. Peki Windows Copilot neler yapabiliyor ve ne kadar doğru yapabiliyor?

Microsoft, 26 Eylül’de yayınlanan Windows 11 22H2 (KB5030310) güncellemesiyle birlikte işletim sisteminde köklü değişikliklere gitti. Tüm özellikler henüz herkes için aktif değil ve önümüzdeki ay kullanıma açılacak olsa da Windows Copilot’u sizler için denedik. Peki Windows Copilot’un yetenekleri neler?

Windows Copilot: İşi öğretmeniz gereken bir asistan

Öncelikle, Windows Copilot’un bir önzileme sürümü olduğunu ve testlerinin devam ettiğini belirtmemiz gerekiyor. Dolayısıyla zamanla tıpkı Bing Sohbet’te olduğu gibi bu araç da daha eksiksiz bir hale bürünecektir. Ancak şimdiki haliyle bazı bariz eksiklikleri bulunuyor. Bunlara değinmeden önce Copilot hakkında biraz bilgi verelim.

Copilot, Microsoft’un Bing Sohbet yapay zekasının Windows’a entegre edilmiş hali diyebiliriz. Dolayısıyla Microsoft’un OpenAI ortaklığı sayesinde Copilot, en gelişmiş GPT-4 modelini kullanıyor. Ayrıca görüntü oluşturucu DALL-E 3’te sisteme entegre edilmiş durumda.

Peki neler yapabiliyor?

Aslında oldukça fazla şey yapabiliyor. Kendisinin aktardığına göre web’de, haberlerde veya resimlerde arama yapabiliyor. Ayrıca yaratıcı ve yenilikçi içerikler, şiirler, hikayeler, kodlar, deneme yazıları, şarkılar, ünlü parodileri ve sesli sohbet gibi daha fazlasını da Copilot yapabiliyor. Bunları zaten Bing Sohbet de gerçekleştirebiliyordu. Öne çıkan farkı ise Windows entegrasyonu. Bu entegrasyon, kendi içinde düzgün çalışıyor ancak mevcut önizleme sürümünün daha fazla şey yapabilmesi gerekiyor.

Uygulamaları açıp, basit Windows ayarlarını yapabiliyor

Farklı olarak yazmış olduğunuz bir yazıyı iyileştirmenize veya optimize etmenize de yardımcı olabiliyor. Daha da önemlisi Windows ile entegre halde çalışıyor. Örneğin, ses seviyesini ayarlamak, bluetooth’u açıp kapatmak gibi işlemleri gerçekleştirebiliyor. Bununla birlikte Windows uygulamaları başta olmak üzere sisteminizde yüklü uygulamaları veya oyunları da açabiliyor. Ancak tüm bunları yapmak için sadece yazmanız yeterli olmuyor. İsteminizi girdikten sonra konuşmada iletişim penceresi ortaya çıkıyor ve sizden onaylamanız isteniyor. Copilot, mevcut durumuyla uygulama açmaktan başka bir şey de yapamıyor. Daha doğrusu Bing Sohbet’ten farklı olarak pek bir şey yapamıyor. Mesela, “Microsoft Store’dan Instagram uygulamasını indir.” İstemini girdiğimde sadece Store’u açıyor. Ancak indirme gibi bir işlem başlatmıyor. Mesela “Windows’u şu saatte kapat” gibi bir istemi de yerine getiremiyor.

Detaylı görseller yapabiliyor

Tıpkı Bing’de olduğu gibi Copilot’un da üç versiyonu bulunuyor: Yaratıcı, Dengeli ve Duyarlı. Yaratıcı mod; daha özgün ve yaratıcı cevaplar, Dengeli mod; bilgilendirici ve faydalı sohbetler, Duyarlı mod; kısa ve anlaşılır sohbetler yapmanızı mümkün kılıyor. En hataya meyilli modun ‘Yaratıcı’ modu olduğunu belirtelim. Eksiklikleri görmek için ben de bu modu kullandım. Diğer modlarda da aynı istemleri kıyasladım ancak genelde bir isteme bir modda yanlış cevap veriliyorsa diğerlerinde de durum değişmiyor. Sadece yanlış, başka bir şekilde yanlış oluyor.

Görsel üretme tarafında ise eli oldukça güçlü. Yukarıdaki görseller için son derece basit bir istemde bulundum: “Kodak kamerasıyla çekilmiş köy fotoğrafı” Kod yazabilir veya hataları tespit edebilirsiniz. Öğrenmek istediğiniz konularla ilgili rehberlik yapabilir. Yalnızca Google dökümantasyonunda bulunan doğru cevapları sunabilecek yetenekte bir asistan.

Çoğu yapay zeka aracında olduğu gibi Windows Copilot da aynı ana, temel eksiklikten mustarip: Halüsinasyon. Örnek olarak “Beşiktaş’ın bir sonraki maçı ne zaman ve hangi kanalda?” isteminde bulundum. Bir sonraki maçın 5 Ekim’de Lugano ile UEFA Konferans Ligi maçı olduğunu söyledi ki, bu doğru. Ancak bu bir sonraki maç değil. Beşiktaş, 1 Ekim’de Konyaspor ile karşılaşacak. Hatasına işaret ettiğimde ise bu sefer bir sonraki maçında 1 Ekim’de Konyaspor ile gerçekleşeceğini söyleyerek hatasını düzeltti. Ancak burada bile hatalar var. Copilot, Beşiktaş ile Konyaspor’un son karşılaşmasının 6 Haziran 2023’te olduğunu ve Beşiktaş’ın bu maçı 4-0 kazandığını söylüyor. Birincisi son karşılaşma 6 Haziran’da değil 7 Haziran’da oldu. İkincisi maç 4-0 değil 3-3 bitti. Hatalar diğer modlarda da var. Aynı sorguda Dengeli mod, Beşiktaş’ın bir sonraki maçının 5 Ekim’de Lugano ile olacağını ve bu maçın Star TV ve NTV’den canlı yayınlanacağını söylüyor.

Sonuç olarak Windows Copilot, henüz o “devrim” özellik değil. Sadece Bing Sohbet’e erişmenin çok daha hızlı bir yolu. Hatta bu Bing’ten eksiği

gibi görünüyor. Windows Copilot, bazı temel işlevleri yerine getirebiliyor, ancak halen geliştirilme aşamasında olduğu için hatalar ve eksiklikler bulunuyor.

Copilot, web aramaları yapabilir, yazıları iyileştirmek veya optimize etmek için yardımcı olabilir, basit Windows ayarlarını yapabilir ve uygulamaları açabilir. Ayrıca, görseller oluşturabilir ve çeşitli konularla ilgili rehberlik yapabilir. Ancak bazı durumlarda hatalı veya yanlış bilgiler verebilir.

Copilot’u Bing Sohbet’ten ayıran fark, Windows işletim sistemiyle daha entegre bir şekilde çalışmasıdır. Ancak şu anki önizleme sürümünde sınırlı yeteneklere sahiptir ve daha fazla işlevsellik eklenmesi gerekmektedir. Ayrıca, halüsinasyon gibi sorunlar da bulunabilir, yani doğru olmayan bilgi veya tahminler sunabilir.

Sonuç olarak, Windows Copilot henüz tam anlamıyla gelişmemiş bir özellik olarak değerlendirilebilir. Microsoft’un bunu ilerleyen süreçte daha da geliştirmesi ve iyileştirmeler yapması beklenmektedir.

Kaynak

spot_img

Benzer Haberler

En İyi Yapay Zeka Siteleri

Yapay Zeka Siteleri Neden Önemlidir?Yapay zeka, bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zekaya sahip olmasını sağlayan teknolojiler bütünüdür. Bu sistemler, öğrenme, problem...
Read more
Yapay zeka teknolojisi, hızlı bir şekilde hayatımızın pek çok alanına nüfuz ediyor. Çizim uygulamaları da bu dönüşümden nasibini alarak, yaratıcı...
Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Uygulamaları Yapay Zeka Nedir? Yapay zeka, insan zekasını taklit eden ve verilerle kendini geliştirebilen makineler olarak tanımlanır....